A daganatos megbetegedések száma egyre csak növekszik világszerte. Míg sokan tisztában vannak vele, hogy a rákos betegségek gyakran végződnek halállal, azt nem sokan tudják, hogy a kezeletlen krónikus stressz is okozhat halált.

A krónikus stressz krónikus gyulladást generál az emberi szervezetben. Ez nemcsak a sejteket, hanem a szöveteket is károsíthatja, amely hatására rákos betegségek alakulhatnak ki.

Stressz hatására kortizol hormon szabadul fel a szervezetben. Alacsony szintű stresszhatásra szükségünk van, hiszen ennek hatására nőhet a teljesítmény. Azonban ha valaki folyamatosan stresszel, úgy gyulladás alakulhat ki a szervezetében, illetve ez a rákos sejtek kialakulásának és szaporodásának is kedvez. Kutatók azt a megállapítást tették, hogy a mellrák kialakulásának hátterében javarészt a folyamatosan fennálló stressz állhat. Azonban a vizsgálatok során – egerekkel végezték, nem emberekkel – kiderült, hogy a C-vitamin hatására a rákos daganatok zsugorodni kezdtek. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a C-vitamin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, illetve a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely le tudja redukálni a krónikus stressz káros mellékhatásait.

Az egészségre sok minden hat károsan. Ilyen a mértéktelen alkoholfogyasztás, a dohányzás, az inaktív életmód, az egészségtelen táplálkozás, amelybe a finomított és feldolgozott élelmiszerek is beletartoznak.

Az is régóta köztudott, hogy a krónikus stressz gyulladást generál a szervezetben, és ez nagy százalékban hozzájárul a krónikus betegségek kialakulásához, mint például szívbetegség, depresszió, gyomorfekély, cukorbetegség vagy rákos megbetegedések.

A stressz különféle panaszokat okozhat. Ilyen lehet a gyakori vizeletürítés, a csökkent libidó, a szorongás, a depresszió, a negatív érzelmek, a fejfájás, az alvászavarok, a krónikus fáradtság, az étvágytalanság, a mértéktelen evés vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

Elsősorban tehát a stressz ellen kell védekezni. Hogyan? Hasznosak lehetnek a légzőgyakorlatok. Tartsa bent 4 másodpercig a levegőt, majd engedje ki, míg négyig számol. A testmozgás és a meditáció is sokat segíthet a stressz levezetésében. Töltsön minőségi időt a szeretteivel és ne dolgozzon folyton. Helyezzen hangsúlyt az egészséges táplálkozásra, különös tekintettel a C-vitamin-bevitelre, amely még az immunrendszert is fellendíti.

Forrás: gyogyszernelkul.com

eletigenlok.hu

Hasonló cikkek