Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

A karácsony az év egyik legszebb időszaka. Tudjuk, hogy a tökéletes pillanatokért nem árt minél előbb elkezdeni a készülődést és még időben kiválasztani a megfelelő fogásokat.

Az évvégi ünnepek közeledtével a háztartásokat belengi a karácsony illata, megteremtve ezzel jó hangulatot. Az ünnepi menü eleme lehet egy finom leves, halételek vagy ínycsiklandó saláta. Hogy megkönnyítsük a készülődést, néhány karácsonyi receptet kínálunk. Nem marad más hátra, mint kiválasztani a legtökéletesebbet!

Tonhalkrémes kosárka

Hozzávalók (10 kosárkához)
1 csomag leveles tészta (270 g-os kiszerelés), 1 db tojás a kenéshez

A tonhalkrémhez
18 dkg tonhalkonzerv (olajban eltett), 7,5 dkg tejföl, 5 dkg majonéz, 1 dkg mustár, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 1 kis csokor petrezselyem, 1 gerezd citrom

A tálaláshoz
1 mk durvára őrölt bors, 1 szál petrezselyem, 1/2 db citrom reszelt héja

Elkészítés

A leveles tésztából 20 db kb. 6 cm átmérőjű kört vágunk egy pogácsaszaggató segítségével. A korongok felét, azaz 10 darabot kiszúrunk egy kb. 4 cm-es pogácsaszaggatóval is. Itt a külső karimára lesz szükségünk. A köröket lekenjük enyhén felvert tojással, majd mindegyikre ráhelyezünk egyet a karimából. Lekenjük ezt is a tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 15 percre. Szép aranybarnára sütjük. Ha megsültek, a belsejüket beroppantjuk, mert a sütés közben az is megemelkedik, de könnyen benyomható. Míg sülnek a kosárkák, egy tálba tesszük a lecsepegtetett tonhalat, hozzáadjuk a tejfölt, a majonézt, a mustárt és az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, és alaposan összedolgozzuk. Habzsákba tesszük a krémet, és megtöltjük vele a kosárkákat. Megszórjuk durvára tört borssal és friss petrezselyemmel díszítjük, végül ráreszeljük a citrom héját.

A tonhal egészségre gyakorolt hatása

Fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, serkenti a növekedést, fejlődést, csökkenti a vérnyomást, koleszterinszintet, elősegíti a fogyást. A benne lévő tápanyagok az immunrendszer megerősítésében is részt vesznek, segítenek az energiaszint és a vörösvértestek számának növelésében, egyes rákos megbetegedésekkel szemben is védelmet nyújtanak. Sok értékes szerves vegyületet, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, telítetlen zsírokkal, fehérjével és antioxidánsokkal is töltve van. Gazdag B12- és C-vitaminban, niacinban, cinkben, mangánban, káliumban és riboflavinban. Sok omega-3 zsírsavat tartalmaz, így az LDL-koleszterin szintjét is csökkenti, védi az artériákat és az ereket a károsodásoktól, gyulladáscsökkentő hatású, védelmet nyújt a makuladegenerációval szemben.

Fűszeres birsalmakrémleves mandulachipsszel

Hozzávalók (6 főre)
1 üveg 800 g-os kiszerelés birsalmabefőtt, 50 g vaj, 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék, 1 tk őrölt fahéj, 1 db narancs, 1 ek méz, 1,5 liter víz, 100 ml habtejszín

A mandulachipshez
80 g nyers, szeletelt mandula, 20 g vaj, 1 csipet só

Elkészítés

A birsalmát lecsepegtetjük és a vajon 1-2 percig pirítjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, ráreszeljük a narancs héját és belefacsarjuk a levét is. Meglocsoljuk a mézzel, felöntjük a vízzel és 5-6 percig főzzük, majd leturmixoljuk. Belekeverjük a tejszínt és ha sűrűnek találjuk, egy kevés vizet öntünk még hozzá. A mandulachipshez a mandulát megpirítjuk a vajon, megsózzuk és ezzel tálaljuk a levest.

A birsalma egészségre gyakorolt hatása

Jól lebomló szénhidrátok, valamint A-, B3-, B6-, B9-, C-vitamin, kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium található benne jelentős mennyiségben. Méregtelenítő, emésztést segítő gyümölcs a kiemelkedően magas pektintartalma miatt. A gyomorban megköti a vizet, teltségérzetet okoz, így fogyókúrában is nagy segítség. Jó szolgálatot tesz emésztési problémák esetén, rengeteg rostot tartalmaz. Segíti a szervezet anyagcsere folyamatait optimális állapotba hozni. Méregtelenítő hatású, a bélben megköti az ártalmas anyagokat, tisztítja a beleket. Gyulladáscsökkentő hatású, de csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is. Fáradtság, koncentrációs panaszok esetén is segít. Hatásos ízületi fájdalmak, reuma esetén. Szabályozza a vérnyomást és a szívműködést. Erős vírus- és baktériumölő hatású. Jó görcsoldó, enyhíti a menstruációs fájdalmakat. Erősíti az immunrendszert, kiváló antioxidáns hatással bír.

Sült lazac paszternákos karfiolpürével és lilakáposztával

Hozzávalók (6 főre)

A püréhez
50 dkg paszternák, 50 dkg karfiol, 10 dkg krumpli, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 1 mk őrölt szerecsendió, 100 ml főzővíz, 1/2 citrom leve, 10 dkg vaj

A sült lila káposztához
50 dkg lila káposzta, 2 cm friss gyömbér, 2 ek olaj, 2 ek fehérborecet, ízlés szerint só, ízlés szerint bors

A lazachoz
1 csokor friss petrezselyem, 5 ek panko morzsa (zsemlemorzsa), 1 tk fokhagymapor, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, 60 dkg bőrös lazacfilé, 2 ek dijoni mustár

Elkészítés

A püréhez a zöldségeket 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A paszternákot felrakjuk bő, sós vízben főni. Amikor félig megpuhult, mehet bele a karfiol és a krumpli. Addig főzzük, amíg minden meg nem puhul, majd leszűrjük úgy, hogy 100 ml-t megtartunk a főzővízből. A zöldségeket fűszerezzük, belerakjuk a főzővizet, a citromlevet és a vajat, és leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. A lila káposztát kb. 8 cikkre vágjuk. A gyömbért lereszeljük, összekeverjük az olajjal, az ecettel, a sóval és a borssal, majd ezzel a keverékkel lekenjük a káposztákat, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. A lazachoz egy aprítógépben lezúzzuk az apróra vágott petrezselymet a morzsával, a fokhagymaporral, a sóval és a borssal. A lazacot tepsire rakjuk, lekenjük a mustárral, rászórjuk a morzsát, és 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A köretekkel tálaljuk.

A paszternák egészségre gyakorolt hatása

Fehérje- és ásványi anyagtartalma magas, található benne vas, kalcium és foszfor. Kiváló rost-, B- és C-vitamin forrás. Fogyasztása élénkíti a bélműködést, csökkentik a koleszterinszintet, szabályozza a vércukor-tartalmat is. Jótékonyan befolyásolja az anyagcserét, illóolaj-tartalma révén vizelethajtó, görcsoldó, húgyúti fertőzések esetén átöblítőként, valamint vesehomok kezelésére és megelőzésére is alkalmas. Tisztítja a vesét és az epét, elősegíti a gyomor és az emésztőrendszer működését. A régi rómaiak afrodiziákumként is használták.

Rukkolás gesztenyesaláta

Hozzávalók (2 főre)
50 ml olívaolaj, 1 db citrom leve, 1/2 tk méz, ízlés szerint só, ízlés szerint őrölt fekete bors, 8 dkg rukkola (konyhakész), 1 db zöld alma, 1 db piros alma, 20 dkg főtt, hámozott gesztenye, 3 dkg mandulapálcika

Elkészítés

A salátaöntethez összekeverjük az olívaolajat, a citromlét és a folyékony mézet, majd kevés sóval és borssal ízesítjük az öntetet. Hozzáforgatjuk a megmosott, lecsepegtetett rukkolát, valamint a megmosott, kimagozott, felkockázott almákat. Ha a fentiekkel elkészültünk, hozzáadjuk a főtt gesztenyét a salátához, a tálalás előtt pedig megszórjuk mandulapálcikával.

A gesztenye egészségre gyakorolt hatása

Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A gesztenye gazdag C-vitaminban, ami egyedülállóvá teszi a diófélék között, a napi bevitel 20%-át fedezni tudja. Számos vitamin és ásványianyag forrása, réz, mangán, B6-vitamin, tiamin, folsav, riboflavin és kálium is található benne. Jó rostforrás, segíti a szív egészséges működését. Antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítenek megvédeni a szívet az oxidatív stresszel szemben, amely állapot növelheti a stroke és a szívbetegségek kockázatát, kiváló vérnyomásszabályozó. Javítja az emésztést, támogatja az egészséges baktériumok növekedését a belekben. fogyasztása hasznos a cöliákiában szenvedők számára. Szabályozza a vércukorszintet. A gesztenyében található antioxidánsok segítenek elnyomni a rákos sejtek – prosztata-, mell- vastagbélrák – növekedését és terjedését.

Zserbó pohárkrém

Hozzávalók (4 főre)

A piskóta szirupjához
1 ek cukor, 50 ml víz, 1 ek rum

Az összeállításhoz
10 dkg bolti piskóta, 10 dkg sárgabaracklekvár, 2 ek darált dió, 4 szem egész dió

A diós krémhez
25 dkg hideg mascarpone, 100 ml hideg habtejszín, 20 dkg darált dió, 5 ek porcukor, 1 db citrom héja, 1 tk vaníliaaroma

A csokikrémhez
150 ml habtejszín, 15 dkg étcsoki

Elkészítés

A sziruphoz a hozzávalókat 2 perc alatt összeforraljuk, majd leöntjük vele a piskótát, és 2-3 cm-es kockákra vágjuk. A diós krémhez a mascarponét 2-3 percig habosítjuk, majd beleöntjük a tejszínt, és azzal is habosítjuk egy kicsit. Belerakjuk a többi hozzávalót, elkeverjük, majd egy habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük felhasználásig. A csokikrémhez a felmelegített tejszínt ráöntjük a feldarabolt csokira, majd kihűtjük. Ha hideg a krém, 2 perc alatt kihabosítjuk egy habverővel, és ezt is egy habzsákba töltjük. Végül 4 kisebb pohárba rétegezzük az összetevőket: piskóta-lekvár-diós krém, a végén pedig rányomjuk a csokikrémet, illetve megszórjuk egy kevés darált dióval, és a tetejét, egész dióval díszítjük.

A dió egészségre gyakorolt hatása

Vértisztító hatású, nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, néhány szem dió egy-egy magas zsírtartalmú, nehéz étkezés után normalizálhatja a koleszterinszintet. Fogyasztása segít megőrizni a vérerek rugalmasságát, vértisztító, serkenti az emésztést, bélféregűző hatású. Hatékony gyomor- és bélhurut ellen. Kutatások kimutatták, hogy a diófogyasztás csökkenti a 2-es típusú cukorbetegséget nőknél. Fontos szerepe van a rák megelőzésében.

Molnár Éva

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts