A krónikus betegségek nemcsak idősebb korban, hanem bármely életkorban veszélyeztethetnek bennünket. Sokféle krónikus betegség létezik, ilyen például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség. Az alma rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé is válhatnak ezek a krónikus betegségek. Mutatjuk is, hogy miért tartozik ez a gyümölcs az egyik legegészségesebb táplálékok táborába.
Az alma magas rosttartalommal rendelkezik
Ha megeszünk egy almát, azt tapasztalhatjuk, hogy jóllakottak vagyunk. Így a főétkezések alkalmával is kevesebbet fogunk enni, illetve nem kívánjuk majd annyira a nassolnivalót. Ezek az étrendi változtatások pedig jelentős súlycsökkenést is eredményezhetnek.
Az alma olyan fitotápanyagokban is bővelkedik, mint a kvercetin, a katekin és a klorogénsav, amelyek nagyfokú védelmet biztosítanak a szív- és érrendszer számára az oxidatív stresszel szemben. Sok tanulmány írta le, hogy az alma rendszeres fogyasztása segítheti a koszorúér egészségének fenntartását, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak a csökkenését.
Vércukorszint szabályozó
Az almában olyan polifenolok találhatók, amelyek segítik lelassítani a szénhidrátok emésztését, ami viszont javítja a vércukorszint szabályozását. Az alma a glükóz felszívódását is csökkentheti, ez pedig arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen. Az eddigi kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gyümölcsöt, kevésbé hajlamosak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.
Az alma olyan oldható rostot, azaz pektint is tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet és ezzel minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.
Bélrendszeri problémák megelőzése
Az alma olyan összetevőkben is bővelkedik, mint a fitokémiai anyagok és rostok, amelyek együttesen is segítik az emésztési folyamatokat. A rostok ezen kívül probiotikus hatással is rendelkeznek, amelyek növelik a hasznos bélbaktériumok számát, és ezzel a hatással segítenek megelőzni a gyomor- és bélrendszeri problémákat.
Az alma egy floridzin nevű flavonoidban is bővelkedik, amely segíti a csontok integritásának a fenntartását, illetve a csontritkulás kockázatait is csökkenti azoknál a hölgyeknél, akik a menopauza szakaszába léptek. A csontok megerősítését még a bór is segíti, amely az alma egyik alapvető tápanyaga.
Forrás: gyogyszernelkul.com
*** *** *** ***
Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!