Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A „No Bra Day”-t vagyis a melltartómentes napot nem esztétikai okok miatt tartják, egyetlen célja, hogy felhívják a figyelmet az egyik vezető halálokra a nők körében: a mellrákra. A daganatos megbetegedés ezres nagyságrendben szedi áldozatait évente, minden nőt veszélyeztet, mégsem veszik elég komolyan. Október 13-a ezért minden évben a melltartómentes nap.

Bár egész október az emlőrák elleni küzdelem hónapja, a “No Bra Day”, vagyis a melltartómentes nap mindezt kicsit látványosabban teszi. A mozgalom napján ugyanis a nők úgy hívják fel a figyelmet a halálos kimenetelű betegség veszélyeire, hogy nemes egyszerűséggel nem húznak melltartót október 13-án.

Az országos átlag azt mutatja, hogy a szervezett emlővizsgálatokra a leginkább veszélyeztetett korú, 35 év feletti nők fele sem megy el, miközben az időben felfedezett mellrákos esetek 80 százaléka gyógyítható.

A mellrák kialakulását minél hamarabb ajánlott észrevenni, ezért nagyon fontosak a szűrővizsgálatok és az év többi részében otthon végzett tapintásos önvizsgálat is. 20 éves kortól havonta egyszer önvizsgálatot kell tartani. Ezt legjobb a menstruáció utolsó napjától 1 héttel később megtenni, mert a mell ilyenkor a legpuhább és könnyen tapintható.

Kinek? Mikor? Milyen vizsgálat?

Panaszmentes esetben 45 éves kor fölött kétévente mammográfia javasolt, amit célszerű lenne kiegészíteni emlő ultrahanggal. A köztes évben ultrahang vizsgálat javasolt. Panaszmentes esetben 40 éves kor alatt az átlagos rizikójú hölgyeknek a rendszeres mammográfia nem javasolt. 30-35 éves kor alatt röntgen mammográfia csak kivételes esetben ajánlott.

Panaszmentes esetekben is minden korosztálynak célszerű évente rendszeresen ultrahang vizsgálatot végezni!

Ha valaki bármilyen életkorban csomót érez a mellében, vagy egyéb panasza van, azonnal mennie kell orvoshoz és képalkotó vizsgálattal meg kell bizonyosodni arról, hogy az elváltozás jó- vagy rosszindulatú. Ha bebizonyosodott, hogy az elváltozás rosszindulatú, akkor azonnal sebészt és onkológust kell felkeresni!

Fontos, hogy minden évben emlékeztessük magunkat a mellrák elleni küzdelem fontosságára és a rendszeres szűrővizsgálatok szükségességére!

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts