Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 2 perc

A cseresznyelé nagyon egészséges, hiszen különféle tápanyagokban gazdag. Van benne A-, C- és K-vitamin, mangán, kálium, réz, de tartalmaz még B-vitaminokat, kalciumot, vasat, magnéziumot, omega- 3 és omega-6 zsírsavakat, antioxidánsokat és más hasznos vegyületeket.

A fizikailag aktív személyeknek különösen hasznos lehet a cseresznyelé rendszeres fogyasztása, mivel hatással van az izom erejére és az izomfájdalmat is hatékonyan csillapítja. Kutatók megállapították, hogy például azok, akik maratoni futás előtt cseresznyelevet fogyasztanak, kevésbé jellemző lesz rájuk az izomkárosodás, illetve ezek a személyek a fájdalmat és a gyulladást is elkerülhetik. A hosszabb edzés előtti cseresznyelé fogyasztása elősegítheti a gyorsabb regenerálódást is.

A cseresznye gyümölcslé biztonságos és hatékony módja lehet az álmatlanság kezelésének, illetve az alvás időtartama is meghosszabbodhat, ha valaki elalvás előtt ilyen gyümölcslevet fogyaszt. Ez azért lehetséges, mivel a cseresznye gazdag természetes melatoninban, amely az alvásért, álmosságért felelős hormon.

A cseresznye sok antociánt és triptofánt is tartalmaz. Ez a két vegyület szintén segíthet a melatonin termelésében és annak hatásainak meghosszabbításában.

A cseresznyelé csökkenti az ízületi gyulladás kellemetlen tüneteit, például az ízületi fájdalmat és a gyulladást. Tanulmányok azt is igazolták, hogy a köszvényben szenvedők tüneteit is csökkentheti a cseresznyelé. Nemcsak az intenzív fájdalom, hanem a duzzanatok is csökkenhetnek. A gyümölcslé ugyanis csökkenti a húgysavszintet, egy olyan vegyi anyag szintjét, amely köszvényes betegek esetében túl nagy koncentrációban van jelen.

Az olyan degeneratív agyi rendellenességeket, mint a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór az oxidatív stressz okozza. Mivel a cseresznye nagy koncentrációban tartalmaz antioxidáns vegyületeket, ezért ezek védő hatással lehetnek az agysejtekre. A cseresznyelé rendszeres fogyasztása elősegítheti a rövid és a hosszú távú memória javulását.

Mivel a cseresznyelé számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, bizonyítottan kedvezően hat az immunrendszer működésére. Magas antioxidáns-tartalma segíthet megelőzni a fertőzéseket.

A cseresznyelé csökkentheti a perifériás neuropátia, azaz az idegkárosodás okozta fájdalmakat. A fogyókúrát is megtámogathatja, hiszen csökkenti a hasi zsírt és a vér koleszterinszintjét.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Életigenlők.hu

Similar Posts