Kérjük, egy megosztással támogasd portálunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 6 perc

Az ájurvéda az ételeket különleges módon szemléli, mert akárcsak a dhósákat az ételeket is tulajdonságokkal írja le.

A különböző jellemzők hatással vannak a testi felépítésünkre, fizikai állapotunkra, általános elme állapotunkra és a tudatosságunkra. A rasa az ájurvédában az egyik legjelentősebb terápiás eszköz.

A rasa szó a szanszkrit nyelvben több jelentéssel is bír – íz, egyfajta tapasztalat, lelkesedés, gyümölcslé, plazma (rasa dhatu), lényeg. Az ájurvéda 6 alapvető ízt különböztet meg, ezek mindegyike létfontosságú a testi és mentális egészségünk, belső harmóniánk szempontjából. Az ízek egymással keveredve sokféle kombinációban léteznek és a végtelen változatosság által tudják élvezetessé tenni az életünket, étkezéseinket, tapasztalatainkat. Az ájurvéda tudományának alapját az elemek tana képezi. Az 5 fő elem: éter, levegő, tűz, víz, föld. Egy adott étel mind az 5 elemet tartalmazza, de általában 2 elem jelentősebb mértékben fordul elő benne – ezek határozzák meg leginkább a tulajdonságait.

Édes (Madhura): Föld és Víz
Savanyú (Amla): Föld és Tűz
Sós (Lavana): Víz és Tűz
Csípős (Kata): Tűz és Levegő
Keserű (Tikta): Levegő és Éter
Fanyar (Kashaja): Levegő és Föld

ÍZEKHEZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Rasa: íz, amit az étel elfogyasztásakor először tapasztalsz Virya: hőmérsékletre gyakorolt hatás, hevítő vagy hűsítő. Az íz után kezded érzékelni a szájban vagy akár az egész testben. Például chili fogyasztása után meleged lesz. Vipaka: emésztés utáni hatás a testre és a tudatra Befolyásolja az izzadságot, ürüléket, vizeletet és táplálja a sejteket. Például, ha chilis ételt eszel, azonnal érzed a csípős ízt, utána megjelenik a hőérzet, majd másnap tapasztalhatsz rossz testszagot, égető érzést a vizeletben. Prabhava: ez egyfajta kiszámíthatatlan hatása egy adott ételnek. Például a ghee hűt, de mégis meggyújtja az emésztés tüzét, a méz édes, de fűtő hatással rendelkezik. A kiegyensúlyozott étrend, mind a 6 ízt tartalmazza és az egyéni alkat (prakriti), aktuális állapot, egyensúlyhiány (vikriti) és az adott egyén környezeti tényezői (pl. évszakok) határozzák meg, hogy milyen ízeket hogyan alkalmazzunk.

ÉDES

Föld+ Víz
Jellemzők: olajos, hűsítő, nehéz
Virya: hűsít
Vipaka: édes
Egyensúlyba hozza a Vata-t, Pitta-t és súlyosbítja a Kapha-t.

Ételek: Rizs, tej, búza, kukorica, dinnye, datolya, füge, cékla és répa megfőzve, cukkini, mung dhal, vöröslencse, mandula, dió, tökmag, kókusz, ghee, minden édesítőszer (kivétel méz, vanília, édesgyökér).

Növeli az életenergiát, erőt, felépítő, tápláló és hosszú életet ad. Élénkíti az érzékeket. Szép bőrt, hajat és hangot biztosít. Megszünteti a testben az égő érzeteket és a szomjúságot. Stabilitást ad és gyógyítja a soványságot. A legszattvikusabb íz, növeli a test ragyogását, erősíti az immunrendszert. Elősegíti a szeretet, megosztás, együttérzés, öröm, boldogság érzését. Túlzott használat esetén növeli a kaphát, a zsírt, a hideget, a tompaságot, a nehézségérzetet a testben és elmében, a lustaságot. Elhízást, cukorbetegséget, abnormális izomnövekedést, ödémát, tumort okozhat. Hajlamossá tesz megfázásra, köhögésre. Növeli a ragaszkodást, birtoklást, kapzsiságot.

SAVANYÚ

Föld+ Tűz
Jellemzők: olajos, könnyű, folyékony, forró
Virya: fűt
Vipaka: savanyú
Egyensúlyba hozza a Vata-t és súlyosbítja a Pitta-t, Kapha-t.

Ételek: Citrom, grapefruit, lime, zöld szőlő, éretlen gyümölcsök, paradicsom, tészta, kenyér, sajt, tejföl, joghurt, ecet, erjesztett ételek, alkohol, fokhagyma.

A savanykás íz étvágyat gerjeszt, segíti az emésztést, javítja az anyagcserét. Energetizálja, frissíti a testet és táplálja a szívet. Nedvesíti a szájat, folyadékokat tart a szövetekben, megszünteti a szárazságot. Segíti az epeáramlást és a máj stagnálását is megszünteti. Felébreszti az elmét. Elősegíti a megértést, megbecsülést. Túlzott használat esetén érzékenységet hoz létre a fogakban, szemekben. Szárítja a nyálkahártyákat, torlódásokat, ödémát, viszketést, túlzott szomjat és emésztési gondokat (savasodás, gyomorégés, fekély) is okozhat. Toxikus a vér számára és bőrelváltozásokat okoz (mintpattanások, pikkelysömör, ekcéma). A forró tulajdonsága miatt savasodik a pH a testben és égő érzést okozhat a mellkasban, torokban, szívben, epében és a húgyutakban. Növeli a kritikát, féltékenységet, izgatottságot, gyűlöletet, önzést, hiperaktivitást.

SÓS

Tűz + Víz
Jellemzők: olajos, nehéz, meleg
Virya: fűt
Vipaka: édes
Egyensúlyba hozza a Vata-t súlyosbítja a Kapha-t, Pitta-t.

Ételek: Kősó, tengeri só, szójaszósz, tamari, zeller, tengeri moszat.

Energetizáló, tápláló, erősítő. Hashajtó hatású és oldja a görcsöket a bélrendszerben. Fokozza a nyálkaképződést, javítja az emésztést és a felszívódást. Elősegíti a növekedést, támogatja az izomerőt, nedvesíti a testet, fenntartja a testben az elektrolit egyensúlyt. Földelő, segít megnyugtatni az idegrendszert. Serkentő hatású, megakadályozza a testi és szellemi merevséget, szomorúságot, tompaságot, kreativitás hiányát. Elősegíti a bátorságot, lelkesedést, érdeklődést, magabiztosságot. Túlzott használat esetén a vért besűríti ezzel magas vérnyomást okozhat. Növelheti az ödémát és vízvisszatartást. Savasítja a testet bőrproblémákat, kiütéseket, fekélyeket és kellemetlen hőérzetet hozhat létre. A túlzott sóbevitel ájulást, kopaszodást és ráncosodást is okozhat. Növeli a ragaszkodást, függőségeket, birtoklást, kapzsiságot, ingerlékenységet.

CSÍPŐS

Tűz + Levegő
Jellemzők: forró, száraz, könnyű, éles
Virya: fűt
Vipaka: csípős
Egyensúlyba hozza a Kapha-t és súlyosbítja a Vata-t, Pitta-t.

Ételek: Chili, feketebors, fokhagyma, hagyma, retek, hajdina, mustármag, gyömbér, asafoetida (indiai fűszer). Felmelegíti a testet, tisztítja a szájat, érzékeket, lángra lobbantja az emésztést tüzét (agnit), javítja a felszívódást. A testüregeket (arc- orrüreg) is tisztítja. A csípős íz nagyon fontos a kapha felesleg eltávolításában, mert felmelegíti és szárítja a nyálkát, zsírt és felszámolja a torlódásokat. Energetikailag serkent, élénkít, növeli a keringést, értágitó hatása van, ösztönzi az izzadást, tisztítja az egész testet. Elpusztítja a baktériumokat és parazitákat. Elősegíti a lelkesedést, kíváncsiságot, tisztaságot, vitalitást, koncentrációt. Túlzott használat esetén izgatottságot, túlzott aktivitást, idegrendszeri egyensúlyhiányt hozhat létre. Az általa keltett túlzott hő a testben égő érzéseket, bőrpírt, szomjúságot, fáradtságot, emésztési nehézségeket, csuklást, bélgyulladást okozhat. Ha a pitta-t emeli, okozhat gyomorégést, hányást és hasmenést. Ha a vata-t emeli, okozhat remegést, álmatlanságot és fájdalmakat az izmokban. A csípős íz túlzásbavitele elpusztítja a spermát és a petesejtet, szexuális gyengeséget okoz mindkét nem számára. Növeli az agressziót, ingerlékenységet, haragot, dühöt, irigységet, versengést.

KESERŰ

Levegő + Éter
Jellemzők: hideg, könnyű, száraz
Virya: hűsít
Vipaka: csípős
Egyensúlyba hozza a Pitta-t, Kapha-t és súlyosbítja a Vata-t.

Ételek: Leveles zöldségek pl. káposztafélék, padlizsán, szezámmag, étcsokoládé, kávé, görögszéna, kurkuma, karéla (balzsamkörte vagy keserűuborka). Mélyen tisztítja a testet, megszabadítja az ama-tól és a zsírtól, elpusztítja a baktériumokat. Enyhíti a szomjat és ösztönzi az egészséges étvágyat. Segít tisztítani a testben a vért, májat, beleket. Megszünteti az égő érzést, viszketést, bőrproblémákat és csökkenti a lázat. Elvezeti a testből a felesleges nedvességet. Stimulálja az idegrendszert, a bőr és az izmok tónusát. Elősegíti az epe és a máj működését. Száraz, könnyű tulajdonságával segíti az emésztést, csökkenti a zsírt. Elősegíti az egészséges elszakadást a világi dolgoktól, az önmegfigyelést, világosságot. Túlzott használat esetén szárazságot okoz a szájban, szövetekben és az egész testben. Kiszárítja az ojas-t, a szövetek leépülését, soványságot, gyengeséget okozhat. Kiváltó oka lehet a szédülésnek. Növeli a cinizmust, elutasítást, unalmat, elszigeteltséget, magányt.

FANYAR (összehúzó)

Levegő + Föld
Jellemzők: hideg, nehéz, száraz
Virya: hűsít
Vipaka: csípős
Egyensúlyba hozza a Pitta-t , Kapha-t és súlyosbítja a Vata-t.

Ételek: Éretlen banán, gránátalma, okra, borsó, zöldbab, karfiol, legtöbb nyers zöldség, babfélék, oregánó, petrezselyem, rozmaring, kurkuma, sáfrány. Hűsíti és szárítja a testet és az elmét. Összehúzó hatású, megállítja a vérzékenységet. Szárazságot okoz a szájban, csökkenti az izzadást. Elősegíti az egységesség érzését és a stabilitást. Túlzott használat esetén növeli a vata-t. Szárazságot okozhat a szájban és csuklást is. Nehezíti az emésztést, étvágytalanságot, székrekedést, erős szomjúságot, fogyást és emésztési problémákat okozhat. Létrehozhat elakadásokat a hangban, keringésben. Izom és ízületi problémák gyökere is lehet a túl sok fanyar íz (pl. arcidegzsába). Stagnálást okozhat a vérben, nyirokban és lassítja a keringést. Gyengíti a spermát. Növeli a félelmet, szorongást, idegességet, szomorúságot, merevséget, neheztelést.

Az íz egyfajta tapasztalat, érdemes ezt gazdagítani, élvezni az ízek sokszínűségét, figyelni a hatásukat. Ha megismered az ízekkel kapcsolatos ájurvédikus tudást, befolyásolhatod a fizikális és mentális állapotodat. Ahhoz, hogy boldog és elégedett legyél, próbáld meg hozzáadni mind a 6 ízt minden egyes étkezésedhez és vedd figyelembe az egyéni alkatodat is. Ez segít abban, hogy az étkezésed ne csak változatos, de egészséges is legyen.

Ha szeretnél az egészséges és tudatos táplálkozásról többet tudni, jelentkezz főzőtanfolyamunkra a www.eljharmoniaban.hu/tudatos-taplalkozas oldalon.

Ízekben, élményekben gazdag életet kívánok!

Vitai Katalin

***                    ***                    ***                    ***

Ha tetszett a cikk, kérjük támogasd A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány munkáját, hogy tovább működtethessük az Életigenlők rákellenes médiaportált, kiadhassuk az Életigenlők magazint, rákszűréseket szervezhessünk, onko-segítő telefonos tanácsadással segíthessünk! A rák ellen… Alapítványról a rakellen.hu weboldalon találsz bővebb információkat, pénzbeli támogatás a 11713005-20034986-00000000 számlaszámon, 1%-os rendelkezés május 20-ig a 19009557-2-43 adószámmal lehetséges. Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts