Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
OLVASÁSI IDŐ KB. 4 perc

Reformfőzéssel egy jótékony célért

Haza mész, és este lefekszel aludni a saját ágyadba? Tudod-e, hogy mennyire szerencsés vagy, ha igennel tudtál válaszolni erre a kérdésre? Többségünk számára ez a természetes állapot. Nem így élnek azonban történetünk hősei Lyukóvölgyben, akik 12 négyzetméteres lakásban, vagyis egyetlen kisszobában laknak négyen, és a két tizenéves fiútestvérnek egy ágy jut az éjszakai pihenésre. Már ha ezt teljes értékű pihenésnek nevezhetjük. A megoldás – még egy szoba, meg egy ágy, aminek a költségeit a család egyedül nem tudja megteremteni. Éppen ezért a miskolci Napraforgó Egyesület és budapesti barátaik február 21-én a Szimpla kertben egy jótékonysági főzéssel elindították azt az akciót, ami ezt a hozzáépítést szolgálja.

Nézzük a történetet!

A fiúk 13 és 14 évesek, az ország egyik legszebb vidékén, s mára egyik legszegényebb településén Miskolc-Lyukóvölgyben élnek szüleikkel 12 négyzetméteres házukban. Négy emberre jut két szimpla ágy, hova is férne több? Így van ez, mióta a gyerekek megszülettek, csak persze a fiúk gyorsan nőnek, az ágy meg marad akkora, amekkora, s a szoba csak úgy. Szóval szükség van még egy szobára, s külön ágyra a gyerekeknek.

A fiúk suliba járnak Miskolcra a Nyitott Ajtó Baptista iskolába, s emellett Horváth Gyula tanár – edző* irányításával igazolt birkózói a Téglagyári Baptista Sportegyesületnek, magyar és nemzetközi versenyekre járnak. Szép eredményeket érnek el, s egyikük a válogatott ifjúsági keret tagja. Ez ad rendszert az életüknek, ez ad lehetőséget a továbblépésre, álmok megfogalmazásra és kitekintésre. Csakúgy, mint tapasztalatokra. Például egy-egy versenyre utazva megélhetik, milyen érzés kinyújtózni egy frissen vetett, széles ágyon, melyben egész éjjel egyedül alszik az ember.

Tudjuk, mennyire fontosak az otthoni körülmények, mennyire fontos, hogy kipihenten ébredjünk, s kezdjünk neki napi feladatainknak. Ráadásul hogyan várjunk el kiemelkedő iskolai és sportteljesítményt állandóan fáradt gyerekektől?

Éppen ezért a Lyukóvölgyét és a Nyitott Ajtó Baptista Iskolát, az ott működő Sportegyesület tevékenységét jól ismerő dokumentaristák és a miskolci Napraforgó egyesület összefogott, hogy összegyűjtsék azt a pénzt , amiből Lyukóvölgyben a meglévő 12 négyzetméteres szoba mellé felhúzhatnak még egy másikat. Kimentek szakemberek, felmérték a terepet, és elindult a szervezés. Az előzetes számítások szerint a tervek megvalósításához a sok önkéntes munka és bontott anyag felhasználása mellett is 5-600.000 Ft-ra van szükség.

A cél elérése érdekében 2020. február 16-án szombaton a Szimpla kertben, mely sok jótékonysági eseménynek ad otthont, önkéntes segítők szervezésében és részvételével jótékonysági főzést rendeztek. A választék „mi szemnek – szájnak ingere” kategóriába tartozott. Indult a délelőtt egy isteni friss lángossal, ami leginkább a külföldiek körében volt népszerű, mint igazi magyar specialitás.

Míg főtt az ebéd – az ugyancsak hamisítatlanul magyar bácskai rizseshús, s a vegánoknak kedves thai zöldségleves rizstésztával és kókusztejjel – , addig az asztalainkhoz látogatók házi sütemények közül válogathattak. Az isteni pogácsa, a hamisítatlan Sue-féle brownie, a meggyes mákos és mézes krémes osztatlan sikert arattak.

Délután 2 óráig jöttek a látogatók, akik amellett, hogy szívesen elfogyasztották a választott ételüket, kíváncsiak voltak a család történetére, Lyukóvölgyre és arra, hogy fogjuk eljuttatni számukra az összegyűlt összeget.

Ezért aztán elmondtuk nekik is, hogy a szakértők előzetes számításai szerint a plusz egy szoba megépítésére összegyűlt pénzt a Napraforgó Egyesület számláján elkülönítve gyűjtjük, amíg nem jön össze a szükséges összeg. Az egyesület munkatársai a családdal együtt ezt követően megvásárolják az építőanyagot, megállapodnak a kivitelezőkkel, és az akkori terveink szerint tavasszal – nyáron elindulhat az építkezést. Az építésre fordított összeget az Alapítvány kezeli, így azt csak a szoba felépítésére fogják felhasználni.

Mit hozhat még a reformkonyha?

Bár a vegán-kókusztejes-thai leves és a tavaszi rizseshús kiválóan sikerült (a remek hangulatról nem is beszélve), mégsem tudtuk azt a mennyiséget eladni, amennyiből ez a hozzáépítés elkezdődhetne. Ezért kérjük, ha Ön is tud és szeretne segíteni, hogy a család életkörülményei javuljanak, bármilyen támogatást köszönettel veszünk. Várjuk nagy köszönettel támogatását a Napraforgó Egyesület számlaszámára: 11994002-02416298-00000000 A közleménybe kérjük írják be: „plusz egy szoba”

*A terveinket, mint oly sokszor az élet módosítja. Miskolc Lyukóvölgyben a gyerekek otthon vannak és tanulnak, ha megvannak hozzá okos eszközeik. Horváth Gyula, az edző naponta viszi az iskolából a lyukói közösségi házba az ebédet a gyerekeknek, birkózóinak papíron edzéstervet készített, amelyhez videókat is gyártott, hogy tudnak otthon, maguk edzeni. A család számára, akiket támogatni szeretnénk, fontos, hogy a fiúk életében megmaradjon a rendszer, amit a sport ad nekik. Szülői támogatás nélkül ez nehezen menne. Nem véletlen, hogy nem említjük a cikkben a nevüket, nem szeretnének maguk köré médianyilvánosságot.

„Nem tudom, honnan fogjuk újraindítani az életünket. Egy edző mindig szereti kézben tartani a dolgokat. Most nincs mit megfognom, de nem vagyok elkeseredve. Teszem a dolgom, és Isten majd megsegít abban, hogyan tovább.” – mondja Horváth Gyula.

Mi is így vagyunk ezzel a történettel. Hiszünk benne, és tesszük a dolgunkat. Ha Ön is tud segíteni, kérjük tegye meg, egy jó ügyet támogat.

Görög Mása

***                    ***                    ***                    ***

A díjmentes onko-segítő szolgálatot, az Életigenlők magazint, a rákszűréseket a személyi jövedelemadó 1%-ából működteti a közhasznú szervezet. Ezért kérjük, idén is rendelkezz adód 1%-ával A rák ellen, az emberért, a holnapért! Társadalmi Alapítvány javára! Itt olvashatsz bővebben rólunk és a rendelkezés menetéről: http://rakellen.hu/hu/egy-szazalek Köszönjük!

eletigenlok.hu

Similar Posts